In the media
Title
Date
Publication
Subject
Genre
Nieuwe beurs voor jonge curatoren
1/12/2007
Kunstbeeld
H+F Grant
news item
Sandra Jongenelen

Met dank aan kunstverzamelaar Han Nefkens kent kunstcentrum de Appel in Amsterdam met ingang van 2007 jaarlijks een beurs toe aan één van de studenten van het curatorenprogramma. Dit jaar ging de H+F Curatorial Grant naar Annette Schemmel (1979), een Duitse kunstenaar/curator.

Zij werd met haar voorstel ‘Verzamelen als fenomeen’ gekozen uit zes internationale kandidaten. Behalve uit Nefkens bestond de jury uit Ann Demeester (directeur de Appel) en Hilde Teerlinck (directeur FRAC Nord-Pas de Calais). In het project participeren ook de Jan van Eyck Academie/The Tomorrow Book Studio in Maastricht.

De winnaar mag gedurende 18 maanden een tentoonstelling voorbereiden voor het FRAC Nord – Pas de Calais in het Franse Duinkerken. De beurs voorziet in de kosten van het levensonderhoud en reisuitgaven. Het FRAC – Fonds Régonial d’Art Contemporain – werd in 1983 opgericht door het Franse ministerie van Cultuur en verzamelt hedendaags werk en steunt ook de kunstproductie. Dit jaar kreeg het ook een aantal kunstwerken van de H+F Collection in langdurig bruikleen.
Han Nefkens raakte enkele jaren geleden via Sjarel Ex, destijds directeur van het Centraal Museum in Utrecht, actief betrokken bij de kunstwereld. Een groot aantal musea en kunstinstellingen heeft werk van hem in bruikleen, waaronder het Centraal Museum met videoinstallaties van Bill Viola. Samen met het museum richt Nefkens zich onder de naam H+F / Fashion on the Edge ook op het grensgebied tussen mode en kunst.

Voor Huis Marseille in Amsterdam kocht Nefkens meerdere werken van één kunstenaar om bij te dragen aan de verdieping van de collectie, zoals onlangs bij de Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt. Bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam lopen onder de naam H+F Mecenaat twee projecten. Bij het eerste volgt het museum vijf jaar lang vijf kunstenaars, die via het fonds onder andere hun reisprogramma kunnen financieren. Daarnaast mag ieder half jaar een kunstenaar iets speciaals doen in Boijmans, een tijdelijke interventie.

Het curatorenprogramma van de Appel werd in 1994 opgezet onder voormalig directeur Saskia Bos met als doel de kloof te slechten tussen de kunsthistorische opleiding en de hedendaagse kunstpraktijk. Sinds 2006/2007 duurt het programma acht maanden en gaan de studenten onder andere op reis buiten Europa. Vanaf volgend jaar gaat de Appel vergelijkbare workshops voor curatoren opzetten met instellingen buiten West-Europa.

De winnares van de eerste H+F Curatorial Grant, Annette Schemmel, studeerde kunstgeschiedenis in München, Berlijn en Ljubliana met als aandachtsgebied conceptuele tekeningen, installaties en performance. In 2004/2005 werkte ze als assistent bij de Barbara Gross Gallery in München. Daarna was ze assistent-curator bij ZKMax Munich. Vorig jaar werkte ze als kunstenaar/curator bij lotringer 13/laden, een experimenteel kunstcentrum, gefinancierd door de gemeente München. Tegelijkertijd was ze verbonden aan de Universiteit van München, waar ze zich kwalificeerde voor haar doctorstitel in de kunstgeschiedenis.

Kunstbeeld
Nieuwe beurs voor jonge curatoren
 
 
ArtAids

The ArtAids foundation was set up in 2006 at Han Nefkens’ initiative. ArtAids fights AIDS with the power of art as its most important weapon. ArtAids invites leading artists to produce work that is inspired by AIDS and related problems. These works of art are used to raise the public’s consciousness and to encourage their involvement.

Fundació Han Nefkens

The Han Nefkens Foundation is a private non-profit organisation that was set up in Barcelona in 2009 with the aim of promoting the production of contemporary artworks. The mission is to stimulate artistic creation in Barcelona by offering international artists an opportunity to create artworks and interventions in the city, and to promote other fields of contemporary creation.

H+F

Han Nefkens started to collect art in 2000. The H+F Collection, named after himself and his partner Felipe, is in long-term loan to various museums in The Netherlands and abroad. Nowadays Han Nefkens is not only active as a collector but also as an initiator of international art projects, often in collaboration with museums and other art institutions.