In the media
Title
Date
Publication
Subject
Genre
De weldoener van Boijmans
8/2/2010
Algemeen Dagblad
H+F Patronage
news
Kunstliefhebber Han Nefkens doneert zeven ton aan museum

Algemeen Dagblad, door Evelien Baks
ROTTERDAM, 8 februari 2010

Dankzij een gift van Han Nefkens mag Museum Boijmans Van Beuningen de komende jaren 700.000 euro spenderen aan mode.

Opnieuw is het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen een paar jaar verzekerd van een leuke toelage. Mocht directeur Sjarel Ex in de afgelopen vijf jaar al een aantal mooie aankopen doen op het gebied van de hedendaagse kunst waaronder in 2009 een videowerk van Pipilotti Rist dat te zien is in de hal, nu is de collectie mode aan de beurt. Ex’ goede vriend Han Nefkens stelt een aardig bedrag ter beschikking om creaties te verwerven die zich op het snijvlak van kunst en mode begeven in combinatie met een aantal tentoonstellingen.
     De in Rotterdam geboren en nu in Barcelona wonende schrijver, journalist en verzamelaar heeft al van kinds af aan een warme band met het Rotterdamse museum. „Mijn liefde voor kunst is begonnen toen ik als klein jochie op een bankje in Boijmans naar schilderijen zat te kijken,’’ legt hij uit. Zijn recente toezegging heeft echter niet alleen te maken met die historie en zijn al tien jaar durende vriendschap met directeur Ex. Nefkens wil ook goede ontwerpers van het niveau Viktor&Rolf en Hussein Charlayan een liefdevol steuntje in de rug geven.
     De afgelopen vijf jaar resulteerde dat al in langdurige bruiklenen aan het Centraal Museum in Utrecht, waaronder de beroemde condoomjurk die Nefkens in 2004 op een aids-conferentie in Thailand had aangeschaft. ,,Ik dacht altijd dat ontwerpers die internationaal een woordje meespreken, rijk zouden zijn. Dat valt vies tegen. Daarom heb ik in 2005 H+F Fashion on the Edge opgericht. Daarmee geef ik een kleine groep modeontwerpers, onder wie Viktor& Rolf, de kans om moeilijke projecten te realiseren. Zij laten hun tekeningen zien voor de grote shows. Ik beloof iets aan te kopen en aan een museum te schenken.’’
     Dat gebeurt in overleg met directeur Ex en José Teunissen, voormalig conservator mode van het Centraal Museum. In 2015 moeten alle (mode)aankopen van tien jaar leiden tot een grote tentoonstelling. Nefkens wil dat al die stukken voortaan op een centrale plaats worden bewaard. „Dat wordt vermoedelijk Rotterdam. Toen ik tien jaar geleden begon, was geen enkele museumdirecteur in Nederland geïnteresseerd in samenwerking met een particulier die nog geen collectie had. Ik wilde kunst kopen maar niet voor mijzelf houden.’’
     Alleen Ex, toen directeur van het Centraal Museum, had belangstelling. ,,En ja, hij heeft mij meegenomen naar Boijmans Van Beuningen. Ik ben ook betrokken bij andere
musea, waaronder Huis Marseille in Amsterdam, de Pont in Tilburg en Nord-Pas Calais in Duinkerken.’’ De oprichter van Stichting ArtAids, die kunst gebruikt als wapen in de strijd tegen aids, reist voortdurend de wereld over. Op zoek naar nieuwe spannende projecten. ,,Ik weet zeker dat er nog een hele wereld buiten Europa is die ook interessant is. Uit landen als China en India duiken regelmatig leuke dingen op.’’

PASPOORT
Geboren: in 1954 in Rotterdam
Loopbaan: Architectenzoon Han Nefkens studeert communicatie in Frankrijk en Amerika.
Hij werkt als radio-correspondent in Mexico, schrijft boeken en begint in 1999 met het verzamelen van kunst die hij in bruikleen geeft aan musea in binnen- en buitenland.
In 1987 hoort Nefkens dat hij seropositief is. Met de verkoop van kunstwerken die worden gemaakt in opdracht van zijn Stichting ArtAids steunt hij diverse aidsprojecten in de wereld.
Nefkens woont in Barcelona.
De weldoener van Boijmans
 
 
ArtAids

The ArtAids foundation was set up in 2006 at Han Nefkens’ initiative. ArtAids fights AIDS with the power of art as its most important weapon. ArtAids invites leading artists to produce work that is inspired by AIDS and related problems. These works of art are used to raise the public’s consciousness and to encourage their involvement.

Fundació Han Nefkens

The Han Nefkens Foundation is a private non-profit organisation that was set up in Barcelona in 2009 with the aim of promoting the production of contemporary artworks. The mission is to stimulate artistic creation in Barcelona by offering international artists an opportunity to create artworks and interventions in the city, and to promote other fields of contemporary creation.

H+F

Han Nefkens started to collect art in 2000. The H+F Collection, named after himself and his partner Felipe, is in long-term loan to various museums in The Netherlands and abroad. Nowadays Han Nefkens is not only active as a collector but also as an initiator of international art projects, often in collaboration with museums and other art institutions.